Tankesmedjan

Tankesmedjan

Valter Mutt - Grön President i Österrike

Grön omstartPosted by Anders Fri, December 09, 2016 19:37:41Valter Mutt:
Danke Österreich! Eller rättare sagt ett stort tack till Österrikes kvinnor som röstade fram de grönas tidigare språkrör Alexander Van der Bellen till presidentposten. Ett iögonfallande ”gender gap” fällde avgörandet och – enligt vallokalsundersökningar

– röstade hela 62 procent av kvinnorna på Van der Bellen medan 56 procent av männen föredrog den högerpopulistiske kandidaten Norbert Hofer.

Alexander Van der Bellen - i media ofta förkortat till VDB – fick denna gång drygt 53 procent av rösterna, mot bara drygt 50 procent i det pga tekniska bristfälligheter ogiltigförklarade valet i maj. Denna tydliga, om än inte överväldigande, seger ger nu VDB en större legitimitet än vad den hårfina segern i vårens val gav honom. Vad är det då som hänt under de sju månader som förflutit sedan valet i maj då VDB faktiskt förlorade i alla regioner utom i huvudstadsregionen? Något uttömmande svar är givetvis alldeles för tidigt att ge men de första analyserna lyfter ändå ganska samstämmigt fram några saker:

1. Brexit-omröstningen och att en högerpopulist snart tillträder som president i USA. Att det ”omöjliga” gång på gång visat sig kunna inträffa bidrog denna gång till en sällan skådad mobilisering av alla krafter i Österrike som vill leva i ett land som är ”weltoffen” – öppet mot omvärlden – och inte präglas av främlingsfientlighet. Bakom VDB stod förutom de gröna även socialdemokratin och den traditionella borgerligheten och, inte minst, en lång rad organisationer i civilsamhället. Detta mobiliserade soffliggare och valdeltagandet gick upp med en dryg procent jämfört med valet i maj.

2. Masken föll. I den avslutande duellen mellan kandidaterna tappade Norbert Hofer sin mödosamt hoptrocklade statsmannamask och for ut i orimliga anklagelser mot VDB, som påstods ha haft kopplingar till Stasi mm. Den kvinnliga programledaren satt till slut bara och skakade på huvudet när Hofer eldade upp sig till otyglad aggressivitet.

3. Alexander Van der Bellen tillbringade i den här valrörelsen mer tid utanför Wien och då inte minst på landsbygden i Tyrolen där han växte upp. Och trots att han är en i grunden frihandelsvänlig ekonomiprofessor så skärpte han denna gång sin kritik av TTIP och Ceta. De gånger jag själv - i olika gröna sammanhang - träffat VDB har jag slagits av att han närmast verkar blyg och förmodligen är ett hopplöst fall för spinndoktorer och mediatränare. Just denna autenticitet tror jag spelat en viss – och kanske betydande – roll för att han blivit världens idag mest framgångsrika gröna politiker. VDB har en estnisk mor och en rysk far (efternamnet härrör från en holländsk anfader som på 1700-talet utvandrade till Ryssland). Hans föräldrar flydde från Estland när landet ockuperades av Sovjetunionen och i slutskedet av andra världskriget hamnar de i Österrike, där VDB föds 1944. Familjen lever länge som i praktiken statslösa, då Estland vid den här tidpunkten upphört som självständig nation, och Alexander Van der Bellen blir först som 14-åring österrikisk medborgare.

/Valter Mutt
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.