Tankesmedjan

Tankesmedjan

Lotta Hedström - om att Mp behöver förändras

Grön omstartPosted by Mattias Tue, November 29, 2016 13:30:53


Lotta Hedström:
Klimatförändringarna blir nu raskt allt mer förödande för allt liv. Det politiska klimatet blir också allt mer odemokratiskt och konfrontativt, till och med i vårt lilla land. Mer än någonsin behövs en tuff, påläst, pålitlig och handlingskraftigt aktör som med ett folkligt mandat vill och vågar leda nödvändiga och djupgående förändringar.

Jag har alltid sagt att man inte ska identifiera sig med det parti en valt. Att partiet bara är ”ett instrument” och dessutom endast en liten del av en världsvid grön rörelse. Men rent känslomässigt har jag denna höst ändå blivit riktigt besviken och till och med vilsen. Borta är den stolthet jag i så många år känt över Miljöpartiet…

Efter valet 2014 gav jag mitt tysta samtycke till att ingå koalitionen med (s), trots att den parlamentariska styrkepositionen var svag. Men man hade ju tjatat om detta med att regera så länge, så man fick väl komma upp till bevis nu.

Under det struliga första året, när alla andra partier satte så många snubbeltrådar för koalitionen, tyckte jag rent synd om (s) och (mp).

Men vad hände när de äntligen satte fart? Jo, på kort tid radades en rad - frågor - med avbräck från en grön linje upp. Kanske hade en del blivit sämre utan MP vid regeringsbordet, men följande utfall borde helt kunnat uteslutas redan - från början - genom att skriva ett samarbetsavtal med (s) med en ICKE-bilaga veckan efter valet alltså sådant man inte skall beröra gemensamt eftersom man vet att man står för långt från varandra.

· NATO-anpassning med ett långtgående värdlandsavtal

· Stora avskrivningar i biståndet till förmån för flyktinghanteringen

· Kärnkraftens fortlevnad ursäktas med blott en förhoppning om 100% fossilfrihet om tjugo år

· Utförsäljning av ett katastrofalt statligt brunkolsinnehav, som vi dessutom gått till val på att låta ligga kvar i marken.

· Uppskrivning av försvarsanslagen

· Frihandelsavtal CETA med Kanada där stater kan överprövas av stora företag utanför demokratiska institutioner

Värst svider ändå en kontraproduktiv och förnedrande migrationspolitik där återvändandeavtalet till Afghanistan är den verkliga bottennoteringen. Numera gråter inte ens någon hög företrädare för MP på presskonferenserna längre.

Dessa nederlag kommer aldrig att kunna pratas hem igen och de har satt djupa sår och spår. Inte bara hos ideologiska medlemmar och kärnväljare, utan för alla de som särskilt i dessa frågor trodde på Miljöpartiet eller som drabbats av effekterna.

Sveken har dessutom skett som om ministrar, partistyrelse och en del tjänstemän saknat självtillit. Eller än värre - inte längre tror på de gröna idealen!

Har kanske hela MP toppen förändrats i grunden? Hur gick bortmanövreringen av Åsa och Mehmet egentligen till? Bara de lojala som inte ifrågasätter gränserna för regeringsmedverkan verkar rymmas och många är de medlemmar som i vrede och besvikelse lämnat partiet under 2016. Ondast gör nämligen förfallet av den interna tilliten.

- Varför har kritikerna bemötts så illa?

- Varför inte öppna upp den interna dialogen och ta momentum av det gentemot (s)?

Men ännu går skutan att räta upp! Vi har en kongress att erövra och många goda resultat i lokal och regionalpolitiken att vila mot. Vi har lysande EU-parlamentariker och en trofast tjänstemannastab utanför regeringskansliet och det finns ett påtagligt ideologi-sug bland medlemmarna.

Så motionera och nominera nu friskt under den kommande månaden och åk på kongressen i Linköping 2017!

/Lotta Hedström
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.